Inleiding

Smart contracts: dé oplossing voor alle problemen? Wie wil dat nou niet. Of is het alleen maar ‘gekkigheid’, waar een paar enthousiastelingen veel aandacht mee genereren en geld mee verdienen? Of iets daar tussenin: het heeft bepaalde voordelen en soms is het handig? Als oudere jongere neig ik naar dat laatste; bekijk ik dit soort nieuwe ontwikkelingen met de nodige scepsis. Lijkt het niet verdacht veel op oude wijn in nieuwe zakken? Ik wil het eigenlijk tot op het bot begrijpen voordat ik me aan een oordeel waag.

In dit artikel wil ik de lezer meenemen in mijn zoektocht naar wat ik nou moet vinden van zogenaamde smart contracts, geïmplementeerd op de
blockchain. Ik probeer door alle ronkend enthousiaste praatjes, ongefundeerde claims en in mooie woorden vermomde onwetendheid te achterhalen wát het nou écht is en hoe het nou écht werkt.

Vervolgens wil ik proberen te bedenken waarom contractspartijen hun overeenkomst op deze manier vorm zouden willen geven. En wat mogelijke
andere bruikbare manieren kunnen zijn om deze technologie te gebruiken. Onvermijdelijk stuiten we op vragen die we samenvegen onder de noemer
‘uitdagingen voor het recht’. Die zal ik in dit artikel alleen aanduiden, in een volgend artikel probeer ik ze in kaart te brengen.

 

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]