Inleiding

Dit artikel is het beloofde vervolg op Het recht geketend: Smart contracts: dé oplossing voor gezeur, gedoe en onzekerheid?, verschenen in nummer 2 van dit jaar, over mijn zoektocht naar wat ik moet vinden van zogenaamde smart contracts, geïmplementeerd op de blockchain (BC).

De vraag is wat hier juridisch interessant aan is: welke vragen roept het gebruik van deze technologie op voor het recht. Voordat ik toekom aan de juridische vragen wil ik nader preciseren waar we het over hebben: het verschil tussen publieke en private blockchains, en waarom je überhaupt blockchaintechnologie zou willen gebruiken. De uitleg van de technische
aspecten (asymmetrische encryptie, hashing en het Proof of Work consensus mechanisme) in het vorige artikel zal ik hier niet herhalen.

De uitdagingen voor het recht van smart contracts als zodanig, en van de nieuwe businessmodellen die met behulp van smart contracts mogelijk worden kan ik wegens ruimtegebrek alleen aanstippen, er is in dit artikel niet meer de ruimte om daar diep op in te gaan.